KOMMUNALPOLITIK

     SOCIALPOLITIK
     SUNDHEDSPOLITIK
     ARBEJDSMARKED OG BESKÆFTIGELSE
     BØRNE- OG UNGEPOLITIK
     FOLKESKOLEN
     KULTUR OG FRITID
     ÆLDREPOLITIK
     BOLIG
     TRAFIK
     MILJØ
     NATUR OG TURISME
     ERHVERV

Kommunalpolitik
Det kommunalpolitiske program for 2010-2014 er det overordnede og forpligtende arbejdsgrundlag for SFs arbejde i Jammerbugts kommunale arbejde.

SF er et rødt/grønt parti. Solidariteten er fundamentet i vores politik. Vi kæmper for, at de grupper af mennesker, der af den ene eller anden grund ikke kan klare sig selv, får hjælp fra dem, der har overskuddet og ressourcerne.

Vi afviser enhver tankegang om at udsatte individer eller grupper alene har ansvaret for deres livssituation. En offentlig sektor har som hovedopgave at være formidler af denne solidaritet. For os betyder det decentralisering af beslutningsprocesser, så at mennesker får reel indflydelse på deres hverdag, på arbejdspladsen, i skoler og institutioner eller i nærmiljøet overalt i Jammerbugt kommune.

Solidariteten er grundstenen i vores arbejde for at sikre demokratiet, et bæredygtigt miljø og ordentlige sociale vilkår. Vi vil sætte fokus på disse emner, således at hensynet til demokratiet, miljøet og de socialt svage grupper (børn, unge, ældre, arbejdsløse og handicappede) prioriteres i alle de beslutninger vi er med til at træffe. SF vil sikre, at ansvar og kompetence følges ad.

De offentlige institutioner skal være præget af en god service, fleksibilitet og et demokrati, hvor borgeren er i centrum.

SF tager afstand fra forsøgene på at markedsstyre de offentlige institutioner. Børnepasning, uddannelse og ældrepleje er ikke en vare, der kan produceres og fordeles på samme måde som vareproduktion.

Demokratiet skal styrkes for at sikre, at det bliver helhedsvurderinger, der kommer til at præge løsningerne af de enkelte opgaver.

Det er vigtigt, at prioriteringen af de forskellige opgaver gøres synlig, så debatten om hvilke værdier, der eksempelvis præger børnepasning, skole, ældrepleje, miljøbeskyttelse og trafikpolitik bliver levende og nærværende.

Det er vigtigt, at borgerne får indsigt i, hvad der foregår politisk og hvad der foregår i de kommunale forvaltninger, og dermed kan søge indflydelse på alle områder. Efter vores opfattelse kan dette ske ved, at de kommunale ansatte får mulighed for en bedre kundebetjening og ved at få åbne postlister. Sådanne ændringer vil give flere informationer til borgerne.

SF vil arbejde for, at dialogmøder med brugere og bestyrelser udvikles, således at politiske beslutninger tages i samspil med de involverede. Ved større offentlighed, inddrager vi flere borgere i beslutningsprocessen og dermed i den demokratiske proces.

 

Socialpolitik
SF jammerbugt ønsker mere fokus på de socialt udsatte grupper.

Vi er underlagt rammer, der er udstukket i serviceloven, men vi vil arbejde for, at loven tolkes så positivt i forhold til den enkelte borger som muligt. Enhver borger skal behandles med respekt for ligeværd i alle sager, der vedrører dem.

SF tror på forebyggelse frem for helbredelse. Og vi tror på, at der er menneskelig og økonomisk gevinst for virksomheder ved at give plads til alle og dyrke forskelligheder. En udbredelse og anerkendelse af det rummelige arbejdsmarked skal ske både internt i kommunen og i private virksomheder. Den stigende tendens til psykisk og fysisk arbejdsrelateret sygdom skal forebygges via øget fokus på arbejdsmiljø, ledelse og arbejdsopgaver.

Der skal igangsættes langt flere initiativer til fastholdelse af de ansattes tilknytning til arbejdsmarkedet. SF vil arbejde for en forståelse af og anerkendelse af folk i ekstraordinære stillinger som flexjobbere, skånejobbere og deltidsjobbere såvel socialt som økonomisk. En større forståelse for rummeligheden vil i langt højere grad holde folk i ordinære stillinger.

Handicappede skal som alle andre sikres medindflydelse og indsigt i forhold, der vedrører deres dagligdag. Der skal skabes uddannelses- og jobmuligheder og der skal uden  unødig ventetid sikres kompensation via f.eks. handicapbiler, boligindretning, hjælpemidler.

 

Sundhedspolitik
Det er vigtigt at erkende, at sundhedsfremme og forebyggelse ikke kun foregår i sundheds-sektoren. Den foregår i høj grad også indenfor børne- og ungeområdet, arbejdsmarkedet, socialområdet og teknik- og miljøområdet. For at få den bedste effekt er det afgørende, at vi i kommunerne tænker sundhedsfremme på tværs af forvaltninger. I kommunen har vi længe arbejdet på tværs af sektorer med forebyggelse f.eks. indenfor teknik- og miljøområdet ved at arbejde for en sikkerskolevej og flere cykelstier for skolebørnene.

I SF-Jammerbugt vil vi arbejde for at sundhed tænkes ind i alle kommunens opgaver. Det vil vi sikre ud fra følgende principper for sundhedsindsatserne:

Sundhedspolitisk handlingsplan med forpligtende mål
Jammerbugt Kommune skal formulere en konkret sundhedspolitisk handlingsplan, der indeholder konkrete, forpligtende målsætninger og indsatser for sundhedsudviklingen i kommunen. Handlingsplanen skal tage afsæt i kommunens vedtagne sundhedspolitik og være forpligtende, konkret og målelig. Det er vigtigt, at den indeholder planlægning af sundhedsfremmende indsatser, der foregår bredt i forvaltningerne, og at der lægges vægt på metoder, hvis virkning der er videnskabelig dokumentation for.

Bedre muligheder for sunde valg
Sundhed er ikke kun den enkeltes ansvar for egen livsstil. Kommunens sundhedsfremmende indsats skal grundlæggende baseres på, at sundhed er et delt ansvar mellem borger og kommune.

I dag er samfundet med sin teknologiske udvikling indrettet således, at livsstilssygdom fremmes. Som kommune skal vi sikre sundere rammer, muligheder og tilbud, der giver reelle muligheder for at løfte deres personlige ansvars for sundhed.

Sundhedskonsekvensvurderinger af alle byrådsbeslutninger
Alle politiske beslutninger skal underlægges en konsekvensvurdering, der synliggør hvilke konsekvenser den givne beslutning vil have for sundhed. Det kan betyde, at beslutninger som skader folkesundheden, bliver ændret.

På længere sigt sparer vi udgifter til aktivitetsbestemt medfinansiering, sygedagpenge, genoptræning, hjælpemidler og hjemmepleje, hvis vi holder fokus på at træffe beslutninger, der kan forbedre folkesundheden.

Et opgør med den sociale ulighed i sundhed
SF ønsker et markant opgør med den sociale ulighed i sundhed i kommunen. Vi ved, at de store folkesygdomme ikke har én men mange samvirkende årsager i arv og miljø.

Årsager i miljø og adfærd hober sig op hos mennesker med kort uddannelse og lav indkomst og gør sårbarheden høj. Vi vil gøre op med denne sociale ulighed ved at fremme mulighederne for sunde valg. Løfte det sundhedsfremmende ansvar på tværs af alle forvaltninger og sikre stærkere styringsredskaber ved at udforme opsøgende tilbud.

En langt stærkere indsats overfor kronisk syge borgere
Ca. 1,5 mio. borger i Danmark har en kronisk sygdom, som forringer deres livskvalitet, og som de kan risikere at dø af. I SF finder vi dette uacceptabelt.

Derfor skal kommunens og regionens forebyggende indsatser overfor disse grupper markant opprioriteres, både før, under og efter behandling.

 

Arbejdsmarked og beskæftigelse
SF Jammerbugt ønsker mere perspektiv i beskæftigelsen.

SF Jammerbugt vil arbejde for, at kommunen sammen med de private virksomheder påtager sig et ansvar for rummeligheden og ligestillingen på arbejdsmarkedet ved at ansætte flere folk i fleksjob og etniske medarbejdere. Der skal være mere fokus på de socialt udsatte grupper, som har problemer ud over ledighed.

For at gøre dem arbejdsmarkedsparate skal der i højere grad end i dag foretages ordentlig udredning af folks situation og iværksættes individuelle løsninger.

SF Jammerbugt ønsker mere perspektiv i aktiveringen. Vi ønsker, at både forsikrede, ledige og kontanthjælpsmodtagere kun kommer i jobtræning/aktivering indenfor områder, hvor der senere er mulighed for job eller uddannelse. Både det offentlige og private arbejdsmarked skal have en forpligtigelse til at støtte og hjælpe personen i jobtræning til at komme videre. Jobrotation i forbindelse med uddannelse af faste medarbejdere vil SF stadig meget gerne medvirke til. Psykisk og fysisk arbejdsrelaterede sygdomme skal forebygges via øget fokus på arbejdsmiljøet.

 

Børne- og ungepolitik
SF Jammerbugt vil arbejde for, at børn møder et sundt og udviklende miljø gennem hele deres opvækst. Et godt børneliv er nøglen til et godt voksenliv. SFs børnesyn bygger på et demokratisk og ligeværdigt menneskesyn. Børn er unikke og værdifulde mennesker, og de skal behandles med respekt, omsorg og kærlighed. SF vil have børneliv med mangfoldighed. Vi vil have fællesskaber, der rummer alle børn, som ikke udskiller dem, der er lidt anderledes.

Hjemme har forældrene et stort ansvar for at gøre dem klar til et liv i læring og samvær med andre. I daginstitutioner skal børn have tid og plads til hinanden sammen med professionelle, engagerede voksne. I Jammerbugt kommune skal personalenormeringen og uddannelsesmidlerne derfor afpasses de opstillede mål. Institutionsområdet skal tilrettelægges således, at merindskrivninger i dagpleje og institutioner ikke forekommer.

Den negative sociale arv trives desværre i bedste velgående. Ikke alle børn har de samme muligheder i livet. Der skal fokus på forebyggelse, tidlig indsats og relevant indsats. Forældrenes kompetencer skal bruges og styrkes og der hvor ressourcerne mangler skal kommunen kompensere.

Indsatser skal fortrinsvis ske i nærmiljøet og i tæt samarbejde med familie, skole og netværk. Der bør oprettes flere kommunale tilbud indenfor familiebehandling og døgnophold for børn og unge. Ved anbringelser skal der sikres professionel udslusning og efterværnsindsats.

SF vil arbejde for daginstitutioner i børnenes nærmiljø og dermed støtte sammenhæng i børnenes liv mellem dagpleje, børnehave og skole, vi ønsker, at der ansættes faguddannet personale. Pladsgarantien indenfor dagpleje og børnehaver skal svare til skoledistrikterne og dermed være indenfor den enkelte landsby eller bydel.

For at grundlægge en sund levevis vil vi arbejde for, at der serveres et gratis, sundt økologisk måltid hver dag, og at der sættes fokus på motion og at samarbejdet mellem de kommunale institutioner og foreningerne styrkes.

 

Folkeskolen
SF Jammerbugt lægger vægt på, at folkeskolen er for alle børn.

Skole- og institutionsbygninger skal fremstå tidssvarende og i stand til at understøtte de pædagogiske udfordringer. Jammerbugt Kommunes skolestruktur skal således tilpasses de pædagogiske udfordringer i forhold til det samlede elevtal, arbejdsformer, ledelsesstruktur og lignende.

SF Jammerbugt vil tage udgangspunkt i de enkelte skolers forskelligheder og gennem differentieret ressourcetildeling sikre muligheden for, at alle skoler, fagligt og socialt, når samme niveau. Vi har fuld tillid til, at ledere, lærere og pædagoger i samarbejde skaber bedst mulig grunduddannelse for børnene. Derfor skal samarbejdet mellem forældre og lærere organiseres og tilrettelægges i fællesskab på de enkelte skoler. Dokumentation og evaluering i folkeskolen er pædagogiske redskaber, som bør anvendes på en måde og i et omfang, som skønnes pædagogisk hensigtsmæssig.

I et samfund, hvor der stilles stadig større krav til fagligheden i folkeskolen, vil SF medvirke til at sikre, at alle skoler kan håndtere de pædagogiske og faglige udfordringer. Alle skoler skal skabe en kvalificeret faglig, pædagogisk og social grunduddannelse for alle elever. Derfor vil det give et naturligt og sammenhængende skoleforløb ved et skoleskifte efter 6. Klasse. Der skal tilføres midler til skoleområdet, så udviklingsprojekter kan igangsættes, og det kan sikres, at folkeskolen håndterer faglige og pædagogiske udfordringer i et tidssvarende perspektiv.

Nogle børn har særlige behov og med afsæt i familieafdeling og PPR (pædagogisk-psykologisk rådgivning) skal der etableres et team med brede faglige kompetencer, som kan hjælpe børn, forældre og ansatte gennem rådgivning og vejledning. Børn med særlige behov skal således sikres det rigtige tilbud, hvad enten det er i kommunalt eller regionalt regi. SF Jammerbugt vil arbejde for, at der oprettes et heldagstilbud til børn med adfærds- kontakt- og trivselsproblemer og som har brug for et sammenhængende skole- og fritidstilbud.

 

Kultur og fritid
SF Jammerbugt finder det vigtigt, at kommunen har et godt og velfungerende idræts- og foreningsliv.

Muligheden for at bevæge sig og få selvvalgte fysiske udfordringer i dagligdagen og i nærheden af egen bolig er en af udfordringerne. Idrætsfaciliteter er ikke bare haller og fodboldbaner, det er også legeredskaber, der motiverer til leg og bevægelse.

I idræts- og foreningslivet skal det sikres at økonomisk dårligt stillede kan få rabatter med fripladsordninger eller fleksible tilmeldings-ordninger i form af klippekort.

Det aktive foreningsliv med engagerede borgere og det store folkeoplysende arbejde, der i dag eksisterer i kommunen, skal påskyndes og udbygges. SF Jammerbugt vil sikre gode vilkår for et stærkt kulturliv, der spænder lige fra oplysning til oplevelser, for kreativitet og fælles oplevelser styrker det lokale tilhørsforhold. Folkeoplysning i form af aftenskoler, daghøjskoler og foreningsliv opprioriteres og udvikles fortsat i samklang med borgernes ønsker og behov.

Der skal være et veludbygget biblioteksvæsen, med bibliotek i de 4 største byer. Vi vil udbygge muligheden for brug af bogbussen. Bibliotekerne skal sikre en gratis og lige adgang til viden og kultur, uanset om det er i form af bøger, Cd’er, DVD'er, elektroniske filer eller arrangementer. Biblioteksrummet skal i højere grad bruges aktivt formidlende frem for bare passivt at stille viden og kultur til rådighed som et lager.

Musikskole og billedskole skal være kommunalt funderet.

Unge skal have mulighed for kulturel udfoldelse i fællesskaber. Unge skal som ligeværdige partnere og iværksættere være med til at skabe og realisere kulturarrangementer for andre.

 

Ældrepolitik
SF jammerbugt ønsker at forbedre servicen for kommunens ældre.

Uanset hvilken boform de ældre borgere ønsker, skal der være det nødvendige personale til at udføre de opgaver, som de ældre ikke længere magter. For at skabe en høj grad af tryghed for de ældre, skal der være mulighed for at få både råd og vejledning af relevant uddannet personale.

Det sociale samvær har stor betydning for de ældre. Derfor er det nødvendigt, at kommunen støtter aktiviteter i lokalsamfundene for de ældre.

For at personalet inden for ældresektoren skal fungere så optimalt som muligt, er det nødvendigt, at der hele tiden sker en ajourføring af viden og uddannelse.

Der skal være ordentlig og bedre normeringer end i dag. De ældres egne behov, evner og ønsker skal tilgodeses. Vi er imod ethvert tidstyranni i pleje og pasning for der skal være tid til medmenneskelighed og forebyggende omsorg. Hjemmeplejen skal have ressourcer til at lytte til de ældre og opdage såvel somatiske som psykiske problemer. Vi vil ikke tillade, at ensomme ældre ikke kan få den hjælp eller de ydelser, de har brug for.

Plejehjemmene skal være en integreret del af det omliggende samfund.

SF Jammerbugt mener, at det er naturligt, at der skabes et tættere samarbejde med andre områder i ældresektoren.

 

Flygtninge og indvandrere
SF Jammerbugt mener, at flygtninge og indvandrere skal sikres rimelige levevilkår uanset om opholdet her i landet bliver kort eller for resten af livet.

Det er vigtigt, at hele samfundet tager del i denne opgave. Derfor er det også rimeligt, at vi i Jammerbugt kommune tager vores del af ansvaret med at placere de nye borgere, så de bliver en naturlig del af lokalsamfundet. Det er vigtigt, at de nye borgere i Jammerbugt kommune føler sig trygge og velkomne, og at de hurtigt får en naturlig dagligdag og tilknytning til arbejdsmarkedet.

Der skal være plads til forskellige kulturelle grupper i kommunen, som respekterer og accepterer hinanden. Her er det vigtigt med politiske markeringer og handling, hvis en sådan accept ikke finder sted.

 

Bolig
SF Jammerbugt stiller krav om at alle skal have ret til en sund bolig af god kvalitet og til en pris de kan betale.

Boligforholdene har stor betydning for vores levevilkår. Størrelsen og kvaliteten af boligen har betydning for det enkelte menneske, og de enkelte familier. Det er ligeledes af stor betydning, at der i alle boligområder skabes plads til grønne områder, som kan bruges til fælles aktiviteter.

For at være en tilfredsstillende udviklingskommune i boligmæssig henseende, skal der være en rimelig fordeling mellem leje- og ejerboliger. SF Jammerbugt ønsker forsat at fremme denne boligudvikling i alle kommunens byområder. Herunder ønsker vi i SF at der findes kommunale boligområder i alle byområder hvor der skal være vækst af boliger.

Vi foreslår, at der bygges almennyttige boliger af vekslende størrelser og til en rimelig leje. Vi ønsker, at der i boligplanlægningen tages hensyn til boligeksperimenter som kollektiver og bofællesskaber.

I SF ønsker vi at alt fremtidig nybyggeri skal ske på bæredygtige vilkår. 

 

Trafik
SF Jammerbugt ønsker en mærkbar forbedring af trafikforholdene i hele kommunen, således at vi sikrer en større tryghed for alle trafikanter.

For at kommunen skal være en helhed er det nødvendigt, at planlægningen af den kollektive trafik i højere grad bygger på borgernes behov og ønsker. Det er vigtigt, at en kommune af Jammerbugts størrelse og geografiske udseende fungerer som en sammenhængende enhed. En bedre kollektiv trafik til og fra de mindre byer, ved udbygning af flexturs-ordningen, skal sikre borgerne mulighed for at deltage i de arrangementer, der foregår i kommunen.

SF vil arbejde for, at der indføres en kommunal ordning der sikre børn, familier og ældre billig offentlig befordring fra de lokalområder hvor der ikke kører anden kollektiv trafik end flexture.

SF Jammerbugt vil arbejde for at der anlægges flere cykelstier og opsættes overdækkede cykelstativer ved alle kommunale institutioner, busholdepladser og butikker/ centre.

 

Miljø
SF Jammerbugt mener, at det er vigtigt, at alle er bevidste om, og selv føler et ansvar for, at miljøet beskyttes, således at vores daglige forbrug af ressourcer sker med omtanke.

SF Jammerbugt vil arbejde for, at kommunen fremmer den grønne linie, og at de kommunale institutioner viser vejen ved at vægte bæredygtighed ved offentligt bygge- og anlægsarbejde højt, og tænke i miljøbevidste baner i de eksisterende kommunale bygninger. Vi mener også, at kommunale indkøb skal være økologiske. Vi vil desuden arbejde for, at der ud over de nuværende tiltag vil blive mulighed for kildesortering af glas, plastik og metaller i husholdningen. Det er vigtigt, at der i Jammerbugt kommune skabes en bevidsthed om, at vi skal genbruge de ressourcer, vi har, på bedst mulig måde. For at kunne håndtere denne miljøpolitik må de kommunale ansatte undervises i emnet.

SF-Jammerbugt går ind for bæredygtighed, når det gælder menneskers omgang med natur og miljø. Benyttelse og beskyttelse skal gå hånd i hånd, men beskyttelsen skal opprioriteres. Vi vil have en natur i balance så tæt på den oprindelige tilstand som muligt med et righoldigt plante- og dyreliv.

Det er vigtigt at være opmærksom på al natur, og det gælder derfor også i høj grad den mere upåagtede og knap så værdsatte natur som grøftekanter, levende hegn og vandhuller. Vi vil arbejde for at genoprette de skader, der er sket i naturen gennem et par generationer på grund af udbredt dræning, intensiv dyrkning af landbrugsjord og tilgroning af heder og overdrev.

Presset på naturen skal derfor lettes gennem en begrænsning af den voldsomme produktion af husdyr, som truer livet i søer, åer og Limfjorden. Udledningen til vandmiljøet af kvælstof, fosfor og pesticider fra landbruget skal reduceres, bl.a. ved at der satses på økologisk drift. Bæredygtighed i landbruget er en forudsætning for, at vi igen får Limfjorden i balance.

SF går ind for, at de oprindelige målsætninger i vandrammedirektivet og Natura 2000-direktivet fastholdes, så der sikres en god økologisk tilstand til gavn for vores drikkevand og dyr og planter. Det er miljøcentret, der skal udarbejde vand- og naturplanerne, men det er Jammerbugt kommune, som skal opfylde kravene. SF vil leve op til dette ansvar ved at søge hensynet til natur- og miljø integreret i alt politisk arbejde i kommunen.

At arbejde for en bæredygtig natur er en hjertesag for SF lokalt, regionalt og internationalt.

 

Natur og turisme
SF Jammerbugt støtter en aktiv turistpolitik, men ikke på bekostning af naturen.

For os er det vigtigt, at vi ikke ødelægger vores enestående natur.

SF Jammerbugt ønsker at bevare kommunens særlige naturområder som uberørt natur. De flade strandenge langs Limfjorden, den skønne natur langs Vesterhavskysten med klitterne og et bagland beklædt med store vidtstrakte lyngområder og de store mosearealer i Store Vildmose skal lades uspolerede, men skal gøres tilgængelige via et vidtforgrenet stisystem. Vi ønsker at bevare naturen i kommunen, da den er en uundværlig og uerstattelig ressource.

SF ønsker at eksisterende kulturmiljøer bevares.

 

Erhverv
SF Jammerbugt vil arbejde for at der etableres virksomheder der bl.a. udvikler alternativ energi.

SF Jammerbugt fører en erhvervsvenlig politik overfor både privatejede og forskellige alternative virksomheder. Vi ønsker et realistisk erhvervstiltag i et tæt samarbejde mellem kommunen og det eksisterende erhvervsliv. Det er vigtigt, at den kommunale erhvervsudvikling primært rettes mod de eksisterende virksomheder i kommunen. En god kommunal service er med til at skabe et godt omdømme, der på sigt tiltrækker nye virksomheder og arbejdspladser til Jammerbugt kommune.

En forudsætning for at vi kan yde en høj kommunal service, er at vi fortsat har en velfungerende offentlig sektor.

I SF-Jammmerbugt vil vi erhvervspolitisk satse meget på, at det er virksomheder der ikke forurener der ønsker at etabler sig i vores kommune.