POLITISK PROGRAM
kommunalpolitik
socialpolitik
sundhedspolitik
børne- og ungepolitik
folkeskolen
kultur og fritid
ældrepolitik
flygtninge og indvandrere
bolig
trafik
miljø
erhverv
arbejdsmarked og beskæftigelse
natur og turisme
forside sf-jammerbugt/valg 2009

Sundhedspolitik
Det er vigtigt at erkende, at sundhedsfremme og forebyggelse ikke kun foregår i sundheds-sektoren. Den foregår i høj grad også indenfor børne- og ungeområdet, arbejdsmarkedet, socialområdet og teknik- og miljøområdet. For at få den bedste effekt er det afgørende, at vi i kommunerne tænker sundhedsfremme på tværs af forvaltninger. I kommunen har vi længe arbejdet på tværs af sektorer med forebyggelse f.eks. indenfor teknik- og miljøområdet ved at arbejde for en sikkerskolevej og flere cykelstier for skolebørnene.

I SF-Jammerbugt vil vi arbejde for at sundhed tænkes ind i alle kommunens opgaver. Det vil vi sikre ud fra følgende principper for sundhedsindsatserne:

Sundhedspolitisk handlingsplan med forpligtende mål
Jammerbugt Kommune skal formulere en konkret sundhedspolitisk handlingsplan, der indeholder konkrete, forpligtende målsætninger og indsatser for sundhedsudviklingen i kommunen. Handlingsplanen skal tage afsæt i kommunens vedtagne sundhedspolitik og være forpligtende, konkret og målelig. Det er vigtigt, at den indeholder planlægning af sundhedsfremmende indsatser, der foregår bredt i forvaltningerne, og at der lægges vægt på metoder, hvis virkning der er videnskabelig dokumentation for.

Bedre muligheder for sunde valg
Sundhed er ikke kun den enkeltes ansvar for egen livsstil. Kommunens sundhedsfremmende indsats skal grundlæggende baseres på, at sundhed er et delt ansvar mellem borger og kommune.

I dag er samfundet med sin teknologiske udvikling indrettet således, at livsstilssygdom fremmes. Som kommune skal vi sikre sundere rammer, muligheder og tilbud, der giver reelle muligheder for at løfte deres personlige ansvars for sundhed.

Sundhedskonsekvensvurderinger af alle byrådsbeslutninger
Alle politiske beslutninger skal underlægges en konsekvensvurdering, der synliggør hvilke konsekvenser den givne beslutning vil have for sundhed. Det kan betyde, at beslutninger som skader folkesundheden, bliver ændret.

På længere sigt sparer vi udgifter til aktivitetsbestemt medfinansiering, sygedagpenge, genoptræning, hjælpemidler og hjemmepleje, hvis vi holder fokus på at træffe beslutninger, der kan forbedre folkesundheden.

Et opgør med den sociale ulighed i sundhed
SF ønsker et markant opgør med den sociale ulighed i sundhed i kommunen. Vi ved, at de store folkesygdomme ikke har én men mange samvirkende årsager i arv og miljø.

Årsager i miljø og adfærd hober sig op hos mennesker med kort uddannelse og lav indkomst og gør sårbarheden høj. Vi vil gøre op med denne sociale ulighed ved at fremme mulighederne for sunde valg. Løfte det sundhedsfremmende ansvar på tværs af alle forvaltninger og sikre stærkere styringsredskaber ved at udforme opsøgende tilbud.

En langt stærkere indsats overfor kronisk syge borgere
Ca. 1,5 mio. borger i Danmark har en kronisk sygdom, som forringer deres livskvalitet, og som de kan risikere at dø af. I SF finder vi dette uacceptabelt.

Derfor skal kommunens og regionens forebyggende indsatser overfor disse grupper markant opprioriteres, både før, under og efter behandling.